Jag brinner för träning och hälsa vid graviditet!

Jag brinner för träning och hälsa vid graviditet

Klicka här för att prenumerera på mina filmer på Youtube

”Jag älskar att krossa myter och ersätta fördomar med kunskap.
Och inom det här området saknar jag aldrig utmaningar.”
Fredrik Devoto

Jag träffar Fredrik Devoto efter ett riktigt tufft Get Fit-pass på SATS Spårvagnshallarna i Stockholm. Vi är båda PT, personliga tränare, och efter hand har vi upptäckt att vi båda jobbar mycket med gravida kvinnor och nyblivna mammor. Jag har blivit nyfiken på Fredrik och hans syn på träningen och jag har stämt träff med honom på kaféet i entrén till Spårvagnshallarna för ett litet samtal. Fredrik är en öppen och generös person som gärna vill dela med sig av sina kunskaper och åsikter.

Maria: – Kul att vi äntligen kan sitta ner och prata ostörda. Kan du inte börja med att berätta för läsarna vem du är.

Fredrik: – Det korta svaret är att jag är en personlig tränare som inte kan sluta fundera över kroppen och knoppen. Om du tycker det låter nördigt så tolkar jag det bara positivt. För mig måste man ha ett nördigt intresse om man ska orka gräva sig in i kunskapens innersta. Det gäller oavsett vilka områden man är intresserad av, på riktigt.

M: – Jag vet att du har en hel del andra nördiga intressen men vi kan väl återkomma till dem. Låt oss börja med att ta oss några år tillbaka i tiden. Hur började ditt intresse för ”kroppen och knoppen” som du kallar det?

F: – Jag har på ett eller annat sätt idrottat och tränat sedan jag lärde mig gå. Jag har gått igenom en långa radda av olika sporter. Jag har varit en riktig hoppjerka. En hel del friidrott, flera racketsporter, gymnastik, hockey, utförsåkning, klättring. Ja, jag har gjort det mesta. Mest satsade jag på fotboll och spelade på ganska hyfsad nivå i ungdomen. 
Men om det är något jag alltid ägnat mig åt så är det styrketräning. Den har liksom alltid varit en del av mitt idrottande och mitt intresse. Under fotbollsåren såg jag styrketräningen mest som ett redskap för att bli bättre på planen än som ett mål i sig självt. Idag är gymträningen det centrala, styrka, kondition. Och så en del tennis, det är så kul att utmana och slå en del kompisar. 

M: – Och sen tio år tillbaka är du personlig tränare på SATS.

F:– Ja, när man som jag provat på nästan varenda idrott som finns så beror det ju på att man gillar det som handlar om kroppen och hur man utmanar den och hur man sköter om den. Och under mitt flaxande mellan olika idrotter kunde jag ju inte undvika att samla på mig en hel del kunskaper eftersom jag har den lite nördiga läggningen. Jag började lägga ihop och sammanställa träningsprogram från olika sporter och upptäckte att mycket som skrivs om träning är ren strunt. 
Vilken sorg det är att se människor som lägger ner sin själ i träningen och så utför man övningarna fel. Inte bara att det är bortkastad tid, risken är också att man överanstränger sig eller kanske skadar sig. Man kanske har hört från kompisar hur man ska göra eller så läser man tidningarna som ju är fulla av råd och tips som inte alltid är så väl underbyggda. Och en vanlig inställning är det där med quick fixes.  
Jag själv tar träning på största allvar. Förändring kräver engagemang och det tar tid att utvecklas. Man måste vara fokuserad och ha riktigt bra träningsprogram som man kan lita på. Man ska äta rätt och inte minst vila. Avstressad vila är en av hörnstenarna i all träning. Träning är en holistisk process som man måste förstå och idag finns det så oerhört mycket kunskap om träning som vilar på en rent vetenskaplig grund.

M: – Och då valde du att utbilda dig till PT.

F:– Yes! Och det berodde på att jag ville jobba med något som jag tycker är roligt och träning i vid mening tycker jag är jättekul. Jag har upplevt så fantastiskt mycket roligt inom idrotten och träningen att jag vill att andra ska få uppleva samma saker.
Jag läste en gång en klok tanke som jag tagit med mig och det är att ”den som har ett roligt arbete behöver aldrig jobba en dag i sitt liv”. Det som är kul är ju inte jobbigt. Jag tror att Bill Gates har sagt ungefär samma sak, att ekonomisk framgång bygger på att man helt enkelt förvandlar något man själv tycker är kul att göra till sitt jobb. Idag vet jag inte om han sagt så, men jag är väldigt glad att jag valde den här banan. Jag har alltid älskat idrott och ville ge människor den fantastiska känslan av att bli bättre på någon form av atletisk förmåga.  

M: –Vad vill de tjejer som du tränar ha hjälp med, om vi pratar om de som är gravida? 

F:– Jag skulle säga att det nästan uteslutande handlar om att få en så bra och smärtfri graviditet som möjligt. Några tänker också att de vill hålla sig inom gränserna för en sund viktuppgång och andra att de vill få så bra träning som möjligt under graviditeten för att så snabbt som möjligt efter förlossningen kunna träna ”som vanligt” igen. 

M:– Kan du vara snäll och utveckla det, deras mål och syfte med träningen? 

F:– Som sagt, de vill ha en så bra graviditet som möjligt. Några har läst på om all den evidens som finns kring fördelarna med fysisk aktivitet när man väntar barn, vilket så klart är glädjande. Men som vi vet kan ju internet vara ett tveeggat svärd i och med att fakta och fiktion lätt blandas ihop. Men många känner till att det är bra att träna när man är gravid, hur man än vrider och vänder på det. 
Vad gäller mål är just en av de roligare aspekterna av min roll som PT åt en gravid tjej att få vara med och forma hennes mål då hon själv oftast inte riktigt har en klar bild. Jag brukar då prata om att hon står inför en fysisk uppgift. Och precis som inför vilken fysisk uppgift som helst gäller det att förbereda sig. Det finns ingen anledning att dalta eller tala bebisspråk med en tjej bara för att hon är gravid. Självklart ska träningen anpassas efter där hon befinner sig i livet, men den träning vi utför i syfte att klara uppgiften gör vi med största allvar och med samma krav på progression och hängivelse som jag har på alla de idrottare jag tränar.
Min inställning är enkel, antingen gör man saker på rätt sätt, som funkar, annars är det ju ingen vits över huvud taget. Det är bara en lite annorlunda fysisk och mental utmaning i just det här fallet med gravida och nyblivna mammor. 
Men att vara gravid är ju inget konstigt, det är ju ingen sjukdom, det är ju det friskaste man kan tänka sig att ge ett nytt liv. Och överlag har jag märkt att tjejer motiveras mycket mer av att prata om vad som är bra och produktivt för dem att göra under graviditeten än vad som är dåligt eller ”farligt”. Tillsammans skapar jag och tjejen en positiv bubbla av samhörighet där vi fokar på att träna för livet, det som finns och det nya som kommer.  

M: – Det låter enkelt men är det så lätt? Jag förmodar att du stöter på en del utmaningar också.

F: – Det är ju mitt viktigaste jobb, att tackla alla utmaningar som finns i den förändringsprocess som alla genomför och som har en PT.
När det gäller gravida så finns det uppenbara saker man måste förhålla sig till och som är fysiska som trötthet, illamående, känslan av klumpighet, och så vidare. Men det kan också handla om mentala hinder. Rena självförtroendesaker. Men de stöter man på även med vanliga kunder. Ibland är någon lite skeptisk eller orolig inför en specifik övning: ”får jag verkligen göra det här?” 
Som jag var inne på tidigare kommer många med konstiga idéer. De har läst på något chattforum för blivande föräldrar, eller så har en äldre släkting berättat något som kanske var superrelevant – på 50-talet. Vi vet alla att utvecklingen går framåt på alla områden, inte minst när det gäller våra kroppar.
Nyckelordet här är tillit. Om jag visar att jag har respekt och förståelse för fysiska hinder, och anpassar träningen efter det, så tenderar de mentala låsningarna att ge med sig. Med andra ord, om jag tydligt visar att jag på intet sätt tycker att det är okej att tvinga en illamående människa att köra stenhårda roddintervaller så ökar sannolikheten för att de ska våga pressa sig lite, både fysiskt och mentalt, inom de gränser jag garanterat dem inte bara är säkra, utan också fruktbara för deras välbefinnande. 

M: –Du återkommer till det gång på gång och jag känner igen det själv mycket väl, det där med att det finns mycket okunskap och myter kring ämnet träning för gravida och nyblivna mammor.

F:Absolut. I början var jag mest irriterad över stt det fanns så mycket okunskap och fake news men i dag ser jag det mer som en spännande utmaning. Jag älskar att krossa myter och ersätta fördomar med kunskap. Då känner jag att jag lyckas som PT och inom det här området saknar jag aldrig utmaningar.
Mycket desinformation är oskyldig och beror helt enkelt på att vi hela tiden lär oss nya saker. Det vi tog som sanning för 20 år sedan är helt enkelt inte lika mycket sanning idag. Men mycket okunskap bygger på moralism och en väldigt konservativ bild av hur en gravid tjej ska vara och bete sig, och sånt retar gallfeber på mig. Det pratas om graviditet i termer av ett ”tillstånd” som vore det en sjukdom, och det är det ju så klart inte. Självklart finns den andra extremen också. Fitnesstjejer som envisas med att de minsann kan köra boxhopp på en 90 centimeter hög låda i vecka 35, vilket ger många komplex för att de överhuvudtaget inte ens kommer iväg till gymmet därför att de inte vet hur de ska träna. Men hur relevant är det att kunna hoppa högt när man är gravid? 
För att återknyta till det jag sa förut. En graviditet är en fysisk utmaning. Precis som inför vilken fysisk utmaning som helst är det viktigt att förbereda sig, gärna så grenspecifikt som möjligt för att tala idrottsspråk, alltså med relevanta övningar och rätt belastning. Det blir så klart svårare om man från ett åsiktsläger uppmanas att vila så mycket som möjligt och ”inte bära matkassar efter vecka 15” och från ett annat att träna som en elitgymnast. 

M: – Vilka fördelar skulle du själv säga det finns med träning under och efter graviditet. Jag vet att du brukar prata om vinster för både individen och för samhället. 

F:– Oj. Hur lång bok vill du ha? Fördelarna är så stora att jag på sätt och vis tycker att det borde finansieras ur våra allmänna försäkringar. De fysiska fördelarna finns det en enorm mängd vetenskaplig evidens kring. En stark kropp klarar helt enkelt av påfrestningar bättre än en svag – gravid eller ej. Här är det såklart viktigt att få ut mer och tydligare information, vilket du är ett bra exempel på med dina böcker. Men också de mentala aspekterna är superviktiga, även om de kanske inte är lika lätt vetenskapligt mätbara som de mer fysiska. Det självförtroende som regelbunden träning ger, har jag märkt, är något som många sedan tar med sig in i förlossningssalen. Känslan av att ”jag klarar det här, trots att det är tufft”. Om inte det är en fördel så vet jag inte vad som är det. Det är ju grunden i alla träning, att utvecklas och förstå att man klarar mer än man tror. Det är en bonuseffekt all träning ger och som skapar ett bättre liv i största allmänhet.

M: – Du sa inledningsvis att du är en riktig kunskapsnörd. Vilka uttryck tar det sig vid sidan av ditt jobb som personlig tränare?

F:– Opera, älskar skönheten och storslagenheten och svulstigheten. Carl Michael Bellman är en annan kärlek och jag är medlem i Bellman-sällskapet. Och så har jag ett brinnande intresse för svensk historia. Den svenska kungalängden kan jag rabbla i sömnen. Men det är inte årtalen som är det intressanta utan hur olika kungar påverkat nationen och samhället under historiens gång. En favorit är Karl den X! och jag grottar gärna ner mig i Reduktionen.
Som gammal ski bum så kan jag väl säga att utförsåkning också en favorithobby. Men där är jag ingen nörd. Då jag bara där i nuet och njuter av farten och vinden och friheten.

M:– En liten test på dina kungakunskaper, vem hade valspråket ”Folkets väl min högsta lag”?

F: – Haha, lätt. Karl XIII. Det skulle man ju kunna ha som valspråk själv som PT, ”Kundernas väl min högsta lag”.

M: – Det låter som en bra avslutning. Tack för ett intressant samtal!

F:– Tack själv och lycka till med nya boken! Den behövs!